ЁЯХТ рддैрдпाрд░ी рдХा рд╕рдордп / Prep Time: 10 рдоिрдирдЯ / 10 minutes
ЁЯН│ рдкрдХाрдиे рдХा рд╕рдордп / Cook Time: 15 рдоिрдирдЯ / 15 minutes
ЁЯН╜️ рд╕рд░्рд╡िंрдЧ / Serves: 2–3 рд▓ोрдЧ / people
✅ рдЖрд╡рд╢्рдпрдХ рд╕ाрдордЧ्рд░ी | Ingredients
рд╣िंрджी рдоें | In English | рдоाрдд्рд░ा / Quantity |
---|---|---|
рднिंрдбी (рдХрдЯी рд╣ुрдИ) | Okra (chopped) | 250 рдЧ्рд░ाрдо / grams |
рдк्рдпाрдЬ (рдХрдЯा рд╣ुрдЖ) | Onion (chopped) | 1 рдордз्рдпрдо / medium |
рд╣рд░ी рдоिрд░्рдЪ (рдХрдЯी рд╣ुрдИ) | Green chili (chopped) | 1–2 |
рд╣рд▓्рджी рдкाрдЙрдбрд░ | Turmeric powder | 1/4 рдЫोрдЯा рдЪрдо्рдордЪ / tsp |
рд▓ाрд▓ рдоिрд░्рдЪ рдкाрдЙрдбрд░ | Red chili powder | 1/2 рдЫोрдЯा рдЪрдо्рдордЪ / tsp |
рдзрдиिрдпा рдкाрдЙрдбрд░ | Coriander powder | 1 рдЫोрдЯा рдЪрдо्рдордЪ / tsp |
рдЕрдордЪूрд░ рдкाрдЙрдбрд░ (рд╡ैрдХрд▓्рдкिрдХ) | Dry mango powder (optional) | 1/2 рдЫोрдЯा рдЪрдо्рдордЪ / tsp |
рдирдордХ | Salt | рд╕्рд╡ाрджाрдиुрд╕ाрд░ / to taste |
рддेрд▓ | Oil | 2 рдЯेрдмрд▓ рд╕्рдкूрди / tbsp |
ЁЯСйЁЯН│ рд╡िрдзि | Instructions
1. рднिंрдбी рдХी рддैрдпाрд░ी | Preparing the Okra
- рднिंрдбी рдХो рдзोрдХрд░ рдЕрдЪ्рдЫे рд╕े рд╕ुрдЦा рд▓ें।
- рд╕ूрдЦी рд╣ोрдиे рдХे рдмाрдж рдкрддрд▓ी рдЧोрд▓ рд╕्рд▓ाрдЗрд╕ рдоें рдХाрдЯ рд▓ें।
- Wash and dry the okra completely before slicing to reduce stickiness.
2. рдк्рдпाрдЬ рднूрдирдиा | Saut├йing Onion
- рдХрдв़ाрд╣ी рдоें рддेрд▓ рдЧрд░्рдо рдХрд░ें।
- рд╣рд░ी рдоिрд░्рдЪ рдФрд░ рдк्рдпाрдЬ рдбाрд▓ें рдФрд░ рд╣рд▓्рдХा рд╕ुрдирд╣рд░ा рднूрдиें।
- Heat oil in a pan. Add green chilies and chopped onions. Saut├й till golden.
3. рднिंрдбी рдбाрд▓рдиा | Adding the Okra
- рдЕрдм рдХрдЯी рднिंрдбी рдбाрд▓ें рдФрд░ рдврдХрдХрд░ рдордз्рдпрдо рдЖंрдЪ рдкрд░ 5-6 рдоिрдирдЯ рдкрдХाрдПं।
- рдмीрдЪ-рдмीрдЪ рдоें рдЪрд▓ाрддे рд░рд╣ें।
- Add okra and cook covered for 5–6 minutes. Stir occasionally.
4. рдорд╕ाрд▓े рдбाрд▓рдиा | Adding Spices
- рдЕрдм рд╣рд▓्рджी, рд▓ाрд▓ рдоिрд░्рдЪ, рдзрдиिрдпा рдкाрдЙрдбрд░ рдФрд░ рдирдордХ рдбाрд▓ें।
- рдмिрдиा рдврдХे 5–7 рдоिрдирдЯ рднूрдиें рдЬрдм рддрдХ рднिंрдбी рдХुрд░рдХुрд░ी рд╣ो рдЬाрдП।
- Add turmeric, chili, coriander powder, and salt. Cook uncovered till crispy.
5. рдкрд░ोрд╕рдиा | Finishing & Serving
- рдЖрдЦिрд░ рдоें рдЕрдордЪूрд░ рдкाрдЙрдбрд░ рдбाрд▓ें (рдпрджि рдЪाрд╣ें)।
- рд░ोрдЯी рдпा рдкрд░ाрдаे рдХे рд╕ाрде рдЧрд░рдоा рдЧрд░рдо рдкрд░ोрд╕ें।
- Optionally, add dry mango powder. Serve hot with roti or paratha.
ЁЯТб рд╕ुрдЭाрд╡ / Tips
- рднिंрдбी рдХो рдзोрдиे рдХे рдмाрдж рдЕрдЪ्рдЫी рддрд░рд╣ рд╕ूрдЦाрдиा рдмрд╣ुрдд рдЬ़рд░ूрд░ी рд╣ै।
- рд▓ोрд╣े рдХी рдХрдв़ाрд╣ी рдоें рднिंрдбी рдЬ्рдпाрджा рд╕्рд╡ाрджिрд╖्рдЯ рдмрдирддी рд╣ै।
- Always dry okra before chopping to reduce slime.
- Iron pans bring better texture and taste to bhindi.
No comments:
Post a Comment