ЁЯеШ рд╕ूрдЦी рднिंрдбी рдХी рд░ेрд╕िрдкी | Sukhi Bhindi Recipe (Dry Okra)

Easy way to make spicy curd ladyfinger | Dahi Bhindi Recipe | Bhindi ki  Sabzi | KabitasKitchen - YouTube

ЁЯХТ рддैрдпाрд░ी рдХा рд╕рдордп / Prep Time: 10 рдоिрдирдЯ / 10 minutes
ЁЯН│ рдкрдХाрдиे рдХा рд╕рдордп / Cook Time: 15 рдоिрдирдЯ / 15 minutes
ЁЯН╜️ рд╕рд░्рд╡िंрдЧ / Serves: 2–3 рд▓ोрдЧ / people

✅ рдЖрд╡рд╢्рдпрдХ рд╕ाрдордЧ्рд░ी | Ingredients

рд╣िंрджी рдоें In English рдоाрдд्рд░ा / Quantity
рднिंрдбी (рдХрдЯी рд╣ुрдИ) Okra (chopped) 250 рдЧ्рд░ाрдо / grams
рдк्рдпाрдЬ (рдХрдЯा рд╣ुрдЖ) Onion (chopped) 1 рдордз्рдпрдо / medium
рд╣рд░ी рдоिрд░्рдЪ (рдХрдЯी рд╣ुрдИ) Green chili (chopped) 1–2
рд╣рд▓्рджी рдкाрдЙрдбрд░ Turmeric powder 1/4 рдЫोрдЯा рдЪрдо्рдордЪ / tsp
рд▓ाрд▓ рдоिрд░्рдЪ рдкाрдЙрдбрд░ Red chili powder 1/2 рдЫोрдЯा рдЪрдо्рдордЪ / tsp
рдзрдиिрдпा рдкाрдЙрдбрд░ Coriander powder 1 рдЫोрдЯा рдЪрдо्рдордЪ / tsp
рдЕрдордЪूрд░ рдкाрдЙрдбрд░ (рд╡ैрдХрд▓्рдкिрдХ) Dry mango powder (optional) 1/2 рдЫोрдЯा рдЪрдо्рдордЪ / tsp
рдирдордХ Salt рд╕्рд╡ाрджाрдиुрд╕ाрд░ / to taste
рддेрд▓ Oil 2 рдЯेрдмрд▓ рд╕्рдкूрди / tbsp

ЁЯСй‍ЁЯН│ рд╡िрдзि | Instructions

1. рднिंрдбी рдХी рддैрдпाрд░ी | Preparing the Okra

  • рднिंрдбी рдХो рдзोрдХрд░ рдЕрдЪ्рдЫे рд╕े рд╕ुрдЦा рд▓ें।
  • рд╕ूрдЦी рд╣ोрдиे рдХे рдмाрдж рдкрддрд▓ी рдЧोрд▓ рд╕्рд▓ाрдЗрд╕ рдоें рдХाрдЯ рд▓ें।
  • Wash and dry the okra completely before slicing to reduce stickiness.

2. рдк्рдпाрдЬ рднूрдирдиा | Saut├йing Onion

  • рдХрдв़ाрд╣ी рдоें рддेрд▓ рдЧрд░्рдо рдХрд░ें।
  • рд╣рд░ी рдоिрд░्рдЪ рдФрд░ рдк्рдпाрдЬ рдбाрд▓ें рдФрд░ рд╣рд▓्рдХा рд╕ुрдирд╣рд░ा рднूрдиें।
  • Heat oil in a pan. Add green chilies and chopped onions. Saut├й till golden.

3. рднिंрдбी рдбाрд▓рдиा | Adding the Okra

  • рдЕрдм рдХрдЯी рднिंрдбी рдбाрд▓ें рдФрд░ рдврдХрдХрд░ рдордз्рдпрдо рдЖंрдЪ рдкрд░ 5-6 рдоिрдирдЯ рдкрдХाрдПं।
  • рдмीрдЪ-рдмीрдЪ рдоें рдЪрд▓ाрддे рд░рд╣ें।
  • Add okra and cook covered for 5–6 minutes. Stir occasionally.

4. рдорд╕ाрд▓े рдбाрд▓рдиा | Adding Spices

  • рдЕрдм рд╣рд▓्рджी, рд▓ाрд▓ рдоिрд░्рдЪ, рдзрдиिрдпा рдкाрдЙрдбрд░ рдФрд░ рдирдордХ рдбाрд▓ें।
  • рдмिрдиा рдврдХे 5–7 рдоिрдирдЯ рднूрдиें рдЬрдм рддрдХ рднिंрдбी рдХुрд░рдХुрд░ी рд╣ो рдЬाрдП।
  • Add turmeric, chili, coriander powder, and salt. Cook uncovered till crispy.

5. рдкрд░ोрд╕рдиा | Finishing & Serving

  • рдЖрдЦिрд░ рдоें рдЕрдордЪूрд░ рдкाрдЙрдбрд░ рдбाрд▓ें (рдпрджि рдЪाрд╣ें)।
  • рд░ोрдЯी рдпा рдкрд░ाрдаे рдХे рд╕ाрде рдЧрд░рдоा рдЧрд░рдо рдкрд░ोрд╕ें।
  • Optionally, add dry mango powder. Serve hot with roti or paratha.

ЁЯТб рд╕ुрдЭाрд╡ / Tips

  • рднिंрдбी рдХो рдзोрдиे рдХे рдмाрдж рдЕрдЪ्рдЫी рддрд░рд╣ рд╕ूрдЦाрдиा рдмрд╣ुрдд рдЬ़рд░ूрд░ी рд╣ै।
  • рд▓ोрд╣े рдХी рдХрдв़ाрд╣ी рдоें рднिंрдбी рдЬ्рдпाрджा рд╕्рд╡ाрджिрд╖्рдЯ рдмрдирддी рд╣ै।
  • Always dry okra before chopping to reduce slime.
  • Iron pans bring better texture and taste to bhindi.

No comments:

Post a Comment